Onze succesverhalen

Wees gek op je bek

In samenwerking met eerstelijnszone Voorkempen lanceerde Rc Westmalle-Kempen een uniek tandzorgproject voor het buitengewoon onderwijs. De club ontwikkelde een educatieve mondgezondheidskoffer, met materiaal om deze kwetsbare kinderen spelenderwijs iets te leren over een gezonde mond en het belang van tanden poetsen. De mascotte ‘Tuubje’ kan hen hierbij extra aanmoedigen. Door dagelijks gezamenlijk de tanden te poetsen, onder toezicht van de leerkrachten, werd een opmerkelijke vermindering van tandplak vastgesteld. Ondertussen lieten ook gewone basisscholen interesse blijken voor de koffer. Er zijn dan ook plannen om het project, met steun van de Rotary Foundation, verder uit te rollen over heel Vlaanderen.

Rotaract Kids Day

Elk jaar op Paasmaandag vindt de Rotaract Kids Day plaats. Op deze dag verwelkomen de Rotaracters zo’n 300 kinderen uit kansarme gezinnen voor een dag vol actie en plezier. De editie 2024 stond in het teken van het thema ‘circus’. De jonge deelnemers reden met gekke fietsen, dansten de sterren van de hemel, jongleerden met een 'echte' circusartiest, balanceerden als acrobaten op een parcours, losten puzzels op en deden chemische proefjes met ‘toverkrachten’… Tegen de avond was iedereen een volleerd circusartiest. Een spetterend kinderfeest vormde de apotheose van deze memorabele dag.

Wereld Polio Dag in Sint-Niklaas

Om onze strijd tegen polio in het licht te stellen, organiseerde Rotary op Wereld Polio Dag (24 oktober) een persmoment op de Grote Markt in Sint-Niklaas. Daar bracht Kiki De Klerk, die in haar vroege jeugd polio opliep in India, een pakkende getuigenis. Dankzij haar Belgische adoptieouders kon ze in ons land geneeskundige zorgen krijgen, maar ze kampt nog steeds met de gevolgen van de ziekte. Ook professor epidemiologie Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen) was aanwezig. Hij benadrukte het belang van een volgehouden vaccinatiecampagne om de laatste broeihaarden van polio te bekampen. Klik hier voor het filmpje.

Rotary laat scholieren proeven van beroepsleven

Laatstejaarsleerlingen van een 40-tal Antwerpse scholen kunnen elk jaar terecht op een grote beroepsinfoavond in de gebouwen van de Universiteit Antwerpen in Wilrijk. 250 professionals bieden daar een inkijk op hun dagelijkse beroepspraktijk, en beantwoorden in alle openheid de meest diverse vragen. Zo kunnen de jongeren een weloverwogen keuze maken voor hun verdere toekomst. Het initiatief is complementair met de onderwijsbeurzen en infodagen van universiteiten en hogescholen. Het gunt de jongeren immers een blik op de concrete beroepsrealiteit, met ervaringen en tips van experts uit alle mogelijke sectoren van het werkveld.

Reanimatie – project in Ieperse scholen

In april vorig jaar bewees Carl Verstrynge (Rc Ieper) dat je met enkele eenvoudige handelingen iemands leven kan redden. De apotheker reanimeerde toen een 68-jarige tennisser die dreigde te bezwijken aan een hartstilstand. Carl roept iedereen in een filmpje op om deze levensreddende technieken onder de knie te krijgen. Rc Ieper lanceerde bovendien een sensibiliseringsactie bij de Ieperse scholen. Vier artsen boden daarbij een intensieve training voor alle Ieperse leerkrachten lichamelijke opvoeding in het secundair onderwijs. Ze kregen de gebruikte reanimatiepoppen, AED-toestellen en een didactisch pakket mee voor hun school. Hiermee konden ze aan de slag om de leerlingen van de derde graad de essentiële begrippen van reanimatie bij te brengen.

Project Vredeseducatie

Onder leiding van professor Tom Sauer (Universiteit Antwerpen), een expert inzake internationale politiek en kernwapens, organiseerden elf Rotaryclubs op middelbare scholen een reeks workshops over vrede en de nucleaire dreiging. Leerlingen uit de derde graad (16-18 jaar) kregen hierover een interactieve PowerPoint-presentatie. Dan volgde er een rollenspel, waarbij zij zich moesten inleven in verschillende betrokken actoren, zoals de Amerikaanse president, een vredesactivist of een Rode Kruis-medewerker. Ten slotte konden ze hun eigen mening onder woorden brengen. De middelbare scholieren en leerkrachten kregen zo empirisch onderbouwde kennis aangereikt over de verbanden tussen vrede en nucleaire ontwapening en over de huidige dreiging van kernwapens wereldwijd en in België. Met dit bewustmakingsproject wil Rotary de jongeren een groter gevoel van urgentie meegeven, en hen tegelijk empoweren om zich te kunnen inzetten in de richting van een vreedzamere wereld zonder kernwapens.

De ervaring van je leven

Het Rotary Youth Exchange Program (YEP) biedt jongeren over de hele wereld de kans om andere culturen te ontdekken, vriendschappen te sluiten en onvergetelijke ervaringen op te doen. Voor elke student die vanuit België naar andere oorden vertrekt, is er een student uit het buitenland die wij via Rotary ontvangen in België. Voor de jongeren is dit steevast ‘dé ervaring van hun leven’. En dat ze het naar hun zin hebben, hoor je in deze getuigenis...

Ik had graag nog meer informatie over Rotary België