End Polio Now

Polio is een verlammende en potentieel dodelijke ziekte die vooral jonge kinderen treft. De ziekte is niet te genezen, maar kan wel worden voorkomen met vaccins. Meer nog: een doorgedreven mondiale vaccinatie kan de ziekte volledig uitroeien. Al meer dan 35 jaar zet Rotary zich in om polio uit de wereld te helpen, door kinderen op grote schaal te vaccineren. Als kernpartner in het Global Polio Eradication Initiative (GPEI) richt Rotary zich op belangenbehartiging, fondsenwerving, het werven van vrijwilligers en bewustmaking.

Rotariërs hebben meer dan 2,1 miljard dollar en talloze uren vrijwilligerswerk bijgedragen om meer dan 2,5 miljard kinderen in 122 landen te beschermen tegen deze verlammende ziekte. Mede door het lobbywerk van Rotary hebben overheden hiervoor meer dan 10 miljard dollar uitgetrokken.
Toen Rotary en onze partners in 1988 het GPEI oprichtten, waren er elk jaar 350.000 gevallen van polio in 125 landen. Door intensieve inentingscampagnes hebben we het aantal gevallen van polio met 99,9 procent verminderd. Ook vanuit België vertrokken vrijwilligersteams om te helpen bij de vaccinaties, met name in India.
Slechts in twee landen zijn er nog meldingen van het wilde poliovirus: Afghanistan en Pakistan. Omdat het klassieke vaccin in uitzonderlijke gevallen een vorm van de ziekte kan veroorzaken, werd recent een nieuw vaccin geïntroduceerd, dat veiliger is. Rotary heeft zich geëngageerd om de strijd tegen polio vol te houden tot de ziekte compleet overwonnen is. Als we dat niet doen, kunnen er binnen 10 jaar wereldwijd elk jaar weer tot 200.000 nieuwe gevallen opduiken.

Onze 7 focusgebieden

Vrede en
Conflictbeheersing

Rotary tracht de internationale verstandhouding te bevorderen via uitwisselingen en opleidingen. We bieden training die wederzijds begrip bevordert en gemeenschappen de vaardigheden biedt om conflicten op te lossen. We moedigen gesprekken aan om begrip binnen en tussen culturen te bevorderen. Aan onze Rotary Vredescentra leiden we professionals op om conflicten te voorkomen of erbij te bemiddelen. We helpen ook vluchtelingen die veiligheid hebben gezocht vanuit gevaarlijke (oorlogs)gebieden.

Ziekten voorkomen
en bestrijden

Ziekte leidt tot ellende, pijn en armoede voor miljoenen mensen op aarde. Daarom is het behandelen en voorkomen van ziekten zo belangrijk voor ons. We bestrijden niet alleen polio, maar zetten bijvoorbeeld ook tijdelijke klinieken, bloeddonatiecentra en trainingsfaciliteiten op in achtergestelde gemeenschappen. Zo bevorderen we ieders toegang tot gezondheidszorg.

Zuiver water,
sanitaire voorzieningen en hygiëne

Zuiver water, sanitaire voorzieningen en een goede hygiëne zijn basisbehoeften. Toch hebben ruim 2,2 miljard mensen geen rechtstreekse toegang tot zuiver water. Toegang tot drinkwater en sanitair helpt om door water overgedragen ziekten te bestrijden. Daardoor blijven kinderen gezonder en gaan ze regelmatiger naar school. Rotary helpt om hiervoor de nodige voorzieningen aan te leggen en zet ook in op training.

Gezondheid
van moeder en kind

Rotary stelt hoogwaardige gezondheidszorg beschikbaar voor kwetsbare moeders en kinderen. Elk jaar sterven bijna 6 miljoen kinderen onder de vijf jaar als gevolg van ondervoeding, ondermaatse gezondheidszorg en ontoereikende sanitaire voorzieningen. Die overlijdens hadden allemaal kunnen worden voorkomen. We vergroten de toegang tot kwalitatieve gezondheidszorg, zodat moeders en kinderen overal dezelfde kansen krijgen op een gezonde toekomst.

Basisonderwijs
en alfabetisering

Meer dan 17 procent van de volwassen wereldbevolking is analfabeet. Meer dan 775 miljoen mensen ouder dan 15 jaar kunnen niet lezen of schrijven. Rotary wil gemeenschappen ondersteunen om inspanningen te doen op het vlak van basisonderwijs en alfabetisering. Daardoor moet de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen verminderen en krijgt iedereen zicht op een betere toekomst.

Economische
en sociale ontwikkeling

Bijna 800 miljoen mensen leven van minder dan 1,90 dollar per dag. Rotary draagt bij tot duurzame oplossingen voor armoede. Onze leden voeren serviceprojecten uit die de economische en gemeenschapsontwikkeling bevorderen en kansen creëren op zinvol werk voor jong en oud. We helpen ook kleine ondernemers in ontwikkelingslanden op weg (met name vrouwen) bij het opstarten van een zelfstandige activiteit.

Leefmilieu

Sinds 1 juli 2021 heeft Rotary een nieuw focusgebied, namelijk de grondige aanpak van schadelijke invloeden op ons leefmilieu. Hieronder vallen onder meer boomplantacties, afval halen uit rivieren, mangrovebossen beschermen, recylageprojecten enz. Kortom: we steken de handen uit de mouwen voor projecten met een positief, meetbaar en duurzaam effect op onze leefwereld.